Vlaardingse ijzerkoekjes webwinkel

Nieuws

Januari 2020;

HEEL HOLLAND BAKT

Op zondag 12 januari 2020 hadden de deelnemers de opdracht gekregen een taart te maken waarin een relatie moest komen met streekproducten uit de woonomgeving van de deelnemer. Een van de  deelnemers, Arjen Bruis, woonachtig te Vlaardingen en werkend te Schiedam had een leuke combinatie gemaakt met zijn woon- en werkplek. Uit Vlaardingen gebruikte hij het thema "IJZERKOEKJES" en uit SChiedam een verbinding naar de jenever stokerijen.

  

Plotseling ontdekten wij onze ijzerkoekjesbakplaat op zijn electrische kookplaat. Het is natuurlijk prachtig om een door jezelf ontwikkeld product zo prominient in beeld te krijgen. Hij bakte heel deskundig mooie ijzerkoekjes, deze keer ronde, die hij later zou verwerken in zijn opdracht. De jury-beoordeling was erg goed en ze waren zeer tevreden over het resultaat. Op deze website kunt u lezen waar het ijzerkoekje vandaan komt en waarom het zo geliefd is. Zoals met veel specialiteiten het geval is, je vindt het geweldig of niks. Diegene die het geweldig vinden gaan er graag een blokje voor om om het te pakken te krijgen.

 

Als bedenker van het bakplaatje zoals dit in beeld was, krijg je daar toch een warm gevoel bij. Ik heb het plaatje ontworpen in het midden van de jaren '70 van de vorige eeuw. Voor 1975 maakte ik op aanvraag al bakplaten voor het bakken van ijzerkoekjes. Dat was er steeds 1 en dat was veel werk en uit staalplaat gemaakt. Niet het ideale metaal om ijzerkoekjes op te bakken. Een goede plaat is uit gietijzer gegoten. Gieten is voor enkele exemplaren een dure methode om ze te maken. Geleidelijk ontving ik steeds meer vragen voor een bakplaat, maar het werden er te veel om uit vol materiaal in staal te maken. Er werd een voorintekening, zonder afnameverplichting, bedacht en een minimum aantal voor de productie van een bakplaatje bepaald. We hebben de productie opgepakt met het risico dat ik voor vele jaren een cadeautje had voor familie, vrienden en kennissen. Er werd begonnen met de kleinst mogelijke serie om rendabel te gieten. Het model, zoals dit nu nog is, werd ontworpen met voor het gietwerk belangrijke afrondingen en vormen waarna mallen werden gemaalt om de eerste serie te kunnen gieten. Ook werd bepaald welk gietijzer we gingen gebruiken en welke structuur voor het oppervlak nodig was om de gewenste bakkwaliteit te realiseren. Kenmerkend voor onze plaatjes zijn de ronde handgrepen aan het bakplaatje en in het begin met de tekst in de onderkant "MYSETTA SERVICE VLAARDINGEN".

 

Tegenwoordig hebben al onze bakplaten, als herkenning, de tekst "IJZERKOEKJES.NL VLAARDINGEN in de onderkant gegoten. 

 

Het werd heel spannend toen de eerste klaar waren. Wij gelijk baktesten doen, verliepen niet direct erg goed, maar het rook fantastisch. Toen we alles onder controle hadden en de prijs hadden bepaald, hebben we de voorinschrijvers geïnformeerd. Ze kochten er allemaal een of meer. Aanvullend zo'n kleine advertentie in Groot Vlaardingen gezet en voor het einde van de week waren we uitverkocht. Toen kon de productie echt beginnen.Ik vertelde het enthousiaste verhaal aan Sjaak Keijzer, van gereedschappen e.d., toenmalig in de Landstraat. Hij had wel belangstelling ze te gaan verkopen en dat heeft hij gedaan vanuit de Landstraat, de Productiestraat en tot en met zijn laatste locatie op de Westhavenkade. Sjaak Keijzer werd de voorraad houdende hofleverancier van de molen Aeolus die onder de voormalige eigenaar enige duizenden van onze bakplaatjes heeft verkocht. Toen de vorige eigenaar van Aeolus de molen verkocht aan de huidige eigenaar is door de nieuwe eigenaar al vrij snel besloten een eigen versie te maken van ons bekende bakplaatje. Het verschil is eenvoudig vast te stellen door de vorm van de handgrepen. Aeolus heeft gekozen voor rechthoekige handgrepen. Deze worden pas gemaakt sinds de nieuwe eigenaar het winkeltje beheert. Sindsdien zijn er dus twee fabrikanten van bakplaten.

 

Voor een goed bakresultaat is vooral de soort gietijzer van belang, de kwaliteit van het bak-oppervlak en de vlakheid van de onderkant. Dit maakt het ook mogelijk om op inductieplaten en dergelijke goed te kunnen bakken. Ons plaatje kan op elke vorm van kookplaten worden gebruikt. We hebben ook een grote bakplaat van 30 bij 30 cm die geschikt is voor het bakken van grotere hoeveelheden. Er passen circa 15 ijzerkoekjes op de grote plaat. ze werden vaak gekocht door mensen die voor derden grotere hoeveelheden moesten bakken. 

 

Nog voor het programma was afgelopen begon de smartfoon te piepen en ontvingen we de eerste reacties en vragen. Op deze Website ziet u dat het aloude ijzerkoekje nog steeds in de belangstelling staat en dat heel veel mensen plezier beleven aan het maken, bakken en eten van IJzerkoekjes. Nu goed volgen hoe ver Arnjen Bruis gaat komen. We zullen het zien.

Wim Noordegraaf (Famaloy)

Zeewolde

www.ijzerkoekjes.nl

 

Bronvermelding;

Sommige informatie hebben wij gevonden op SCHIE-ON-LINE.

 

 

 

V.S.R.P. zomerreünie Zeewolde 2016.

www.ijzerkoekjes.nl een traditionele lekkernij, ondersteunt de Zomerreünie van de V.S.R.P. te Zeewolde.

De V.S.R.P. staat voor de vereniging van Vrienden van de stichting Stamboek Ronde- en Platbodemjachten. 

V.S.R.P en S.S.R.P. behartigen gezamenlijk belangen in respectivelijk het gebruik en het behoud van traditionele Nederlandse Rond- en Platbodemjachten.

 

Nederland kent heel veel water, waarvan het grootste deel ondiep is. Platbodems hebben doorgaans een diepgang van minder dan 1 meter zodat deze traditionele schepen een heel groot vaargebied kennen.

Voor liefhebbers van traditionele Nederlandse zeilschepen is dit een prachtige gelegenheid om deze van dichtbij, van binnen en van buiten, te komen bekijken. Indien er een blauw, rechthoekig, vlaggetje zichtbaar is met de tekst "WELKOM AAN BOORD" mag u de schipper vragen het schip ook van binnen te mogen bekijken. 

Het wordt een prachtig schouwspel van, naar verwachting, circa 50 rond- en platbodemjachten die onder vol tuig gaan admiraalzeilen op het Wolderwijd. Elk eskader van gelijksoortige schepen zal een maritieme groet brengen aan de Admiraal door zo gelijkmogelijk langs de Admiraal te varen en de fok te strijken en zetten. Als de weersomstandigheden het toelaten zal het admiraalschip in de buurt van het nieuwe Tulpeiland komen te liggen zodat de groet aan de Admiraal ook vanaf het land goed zichtbaar zal zijn. De vloot is heel divers samengesteld en bestaat onder andere uit schouwen, bollen, jolle, schokkers, hoogaarsen, grindels, tjalken, boeiers en aken. Ook wedstrijdzeilen staat op het programma.

Draagt u het ronde- en platbodemjacht een warm hart toe, dan bent u van harte welkom dit weekeinde mee te komen maken. Heeft u zelf ook de beschikking over een dergelijk traditioneel schip dan kunt u zich melden voor deelnamen via het mailadres communicatie@vsrp.nl of de site www.vsrp.nl. Op de site vindt u tevens een omschrijving van het programma. Uw rond- of platbodemjacht hoeft niet te voldoen aan de Stamboek eisen van de S.S.R.P. en u hoeft ook geen lid te zijn van de organiseende vereniging V.S.R.P. Om organisatorisch alles in goede banen te kunnen geleiden ziet de VSRP graag vooraf uw aanmelding tegemoet. Deel uw passie voor het ronde- en platbodemjacht met andere schippers, u wordt er altijd wijzer van als u met andere schippers over uw ervaringen praat.  

De link tussen ijzerkoekjes en rond- en platbodemjachten is de voor beiden geldende tradities die ze vertegenwoordigen.

Er werd bij de visserij met zeilschepen dankbaar gebruik gemaakt van de ijzerkoekjes als voedingsbron die, buiten de nog niet bestaande koelkasten, langdurig kon worden bewaard. 

 

 

 Fotoimpressie van voorgaande jaren. 

 P1020974 Balk 2015 webversie.jpg

Zomereünie te Balk, 2015.

 

 P1020412.01.webversie

Admiraalzeilen 2012.  

                                                         

 P1020404.02.webversie

Lemsteraak in voorbereiding voor het admiralzeilen 2012. 

 

 P1020975 Balk 2015 webversie.jpg

Gezellig napraten na het wedstrijdzeilen Balk 2015.

 

P1030049 Eskader Tjalken Balk webversie

Eskader tjalken bij admiraalzeilen te Balk 2015.

 

P20150730-221500 webversie.jpg

Sfeerbeld Balk 2015, na zonsondergang.

 

De Admiraal 2015

De Admiraal te Balk 2015.

 

Tot ziens op de Zomerreünie van 28 t/m 31 juli 2016 in de aanloophaven van Zeewolde, het jongste dorp van Nederland. 

 

 

 

 

 

 

 

Het 14e Vlaardingse Loggerfestival vindt plaats van woensdag 22 tot en met zaterdag 25 juni 2016.

In de geest van het oude vissen met loggers en platbodems(bommen) past naadloos het bekende Vlaardingse IJzerkoekje. Hoge voedingswaarde, buiten de koeling te bewaren en een heel eigen karaktiristieke smaak. IJzerkoekjes zijn heel goed zelf te maken door het gebruik van een speciale originele IJzerkoekjesbakplaat, steker en bijbehorend autentiek recept. Het loggerfestival staat bol van de activiteiten over cultuur, historie, muziek en nog veel meer. Het is uitgegroeid tot een cultureel volksfeest. Zie voor programmaonderdelen www.vl-loggerfestival.nl

Wilt u zelf ook IJzerkoekjes bakken, bestel dan tijdig uw bakplaat. (zie de webshop)

De Vaderdagaanbieding loopt tot en met het Loggerfestival. Er is dan een speciale aanbieding van de bakplaat met stekertje en recept met als bonus het boekje van Frans Hazenberg over de Vlaardingse IJzerkoekjes. Voor verenigingen en proffessionals hebben we nu ook een grote bakplaat, 30 x 30 cm, waar 15 IJzerkoekjes op passen.

 

 

Stop uw speurtocht naar het boekje, Vlaardingse IJzerkoekjes.

20 november 2015: Vlaardingse IJzerkoekjes in herdruk,

De eerste druk van het boekje Vlaardingse IJzerkoekjes, door Frank Hazenberg, verscheen in 2013. Er was veel belangstelling en raakte in korte tijd uitverkocht. Op 20 november komt het boekje opnieuw beschikbaar. Door een nauwe samenwerking met de auteur en anderen, werd de herdruk mogelijk gemaakt.

Stout Grafische Dienstverlening heeft in de afgelopen weken wederom mooi drukwerk gerealiseerd. Omdat dit een boekje voor liefhebbers is omvat het een beperkte oplage. Het zal verkrijgbaar zijn bij de bekende verkooppunten van IJzerkoekjes Bakplaten in Vlaardingen.

Voor liefhebbers in en rondom Vlaardingen zullen de verkoopadressen het makkelijkst zijn om het boekje aan te schaffen. Voor overige liefhebbers is er de mogelijkheid om de boekjes via de site te bestellen. Op de site www.ijzerkoekjes.nl  zullen alle gegevens over verkrijgbaarheid worden opgenomen.

Het boekje, 64 pagina’s in full color, omvat veel informatie over unieke recepten en bereidingstechnieken van de overheerlijke traditionele Vlaardingse IJzerkoekjes, alsmede een schat aan informatie over waar het IJzerkoekje zijn oorsprong heeft.

 

  

Famaloy                   Contact:

Zuiderzeeweg 35     email: wcn@Famaloy.nl        KvK:  67939805

3891HB Zeewolde   Tel.: +311(0)653191136          BTW: NL0021216638B79                                   

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

5 artikel(en)

 1. IJzerkoekjes bakplaat met stekertje, recept en vrij van verzendkosten.
  € 26,50
  IJzerkoekjes bakplaat met stekertje, recept en vrij van verzendkosten. ISBN/EAN code: *8830304413419* Meer info
 2. Vlaardingse IJzerkoekjes boekje in herdruk
  € 4,99
  Vlaardingse ijzerkoekjes boekje - Frank Hazenberg - 2e druk Meer info
 3. IJzerkoekjes stekertje
  € 6,50
  Stekertje om de mooie vorm uit te steken Meer info
 4. IJzerkoekjes bakplaat met stekertje, recept, boekje Vlaardingse IJzerkoekjes en vrij van verzendkosten.,
  € 29,50
  IJzerkoekjes bakplaat met stekertje, recept, boekje Vlaardingse IJzerkoekjes en vrij van verzendkosten., Meer info
 5. IJzerkoekjes bakplaat met stekertje, recept en vrij van verzendkosten.
  € 29,95
  IJzerkoekjes bakplaat met stekertje, recept en vrij van verzendkosten. ISBN/EAN code: *8830304413419* Meer info

Foto-tabel Lijst

Van hoog naar laag sorteren

5 artikel(en)