Vlaardingse ijzerkoekjes webwinkel

Tips & Tricks

Hoe maak ik het bakplaatje schoon:

De bakplaat is gemaakt van relatief dik gietijzer, nodulair type. Dit verdeelt de warmte het beste over de gehele ijzerkoekjesbakplaat zodat een egale constante baktemperatuur wordt verkregen.

Nadeel van gietijzer is dat dit ook kan roesten. Nu is het zo dat door het bakken op het plaatje een roestwerende laag zal ontstaan door de vettigheid die uit het deeg van het ijzerkoekje vrij komt. Wel moet worden opgepast dat deze beschermende laag niet te dik wordt en zou kunnen verbranden. 

Hoe een aangekoekte laag te verwijderen? 

Als de bakplaat gebruikt gaat worden kan deze, voordat de baktemperatuur voor IJzerkoekjes bereikt wordt, met een harde borstel (wij bevelen een kleine RVS staalborstel aan, te koop in de bouwmarkt of gereedschapwinkel) schoon geborsteld worden. Als de bakplaat lekker warm wordt, maar niet te heet, kunnen met het RVS borsteltje, alle bakresten verwijderd worden. Doe dit beheerst om te voorkomen dat de stukjes van de bakresten in het rond vliegen. Omdat de bakplaat is voorverwarmd laat de laag bakresten gemakkelijker los. Indien gewenst mag nu de bakplaat, als deze voldoende is afgekoeld, schoongemaakt worden met warm water en een ontvettend afwasmiddel. Een hete bakplaat, baktemperatuur, mag NOOIT in water afgekoeld worden. De plaat kan dan scheuren of zelfs breken. Na het reinigen de bakplaat goed droog maken en nooit nat opwarmen. 

Nu kan de bakplaat weer gebruikt worden om IJzerkoekjes te bakken. Gebruik wat stukjes afsnijsel van het IJzerkoekjesdeeg om de plaat opnieuw in te bakken. Er ontstaat dan een nieuw schoon beschermlaagje op het gietijzer.

De bakplaat dus NOOIT na het bakken schoonmaken. De kans is dan groot dat deze zal gaan roesten. Schoonmaken voor het bakken is dus de oplossing.

Wij hopen u met deze tips voor het schoonmaken van uw IJzerkoekjesbakplaat geholpen te hebben zodat u er lang gebruik van zal kunnen maken. Indien u vragen, tips of opmerkingen heeft vernemen wij die graag van u via ons contactformulier.

Wij wensen u veel plezier en succes met het maken van Vlaardingse IJzerkoekjes.

  

  

Hoe kan ik de juiste baktemperatuur van de plaat vinden?

Om het bakken van IJzerkoejes goed te laten verlopen zijn er meerdere factoren die een rol spelen.

*          De temperatuur van de bakplaat tijdens het bakken

*          De baktijd per kant van het IJzerkoekje

*          De samenstelling van het deeg

Een van de meest karakteristieke eigenschappen van IJzerkoekjes is dat deze niet door en door worden gebakken, maar slechts een oppervlakkige verhitting per kant wordt gegeven. Als het randje van het IJzerkoekje, aan de kant van de bakplaat, begint te verkleuren kan dit de volgende signalen aantonen;

*          De bakplaat is te heet en of de baktijd per kant te lang als de randjes wat gaan sputteren of smelten.

*          Zodra dit zichtbaar wordt moet het IJzerkoekje omgedraaid worden om verbranden te voorkomen.

*          Indien bij het omdraaien het gebakken oppervlak de neiging heeft los te laten is de bakplaat te heet of de baktijd te lang.

*          Als bij het omdraaien het gebakken deel te flets is kan de temperatuur van de plaat iets omhoog. 

Als ik zelf IJzerkoekjes aan het bakken ben houd ik altijd de volgende punten aan;

*          Begin met bakken met een stukje afsnijsel en maakt dit net zo dik als dat u de IJzerkoekjes heeft uitgestoken.

*          In het begin draai ik liever de koekjes te vroeg om dan te laat. Ik speel hierbij wat met de baktijd. Een paar seconden te lang kunnen de bakhuid al doen loslaten bij het omdraaien.

*          Als de zijkant iets gaat verkleuren draai ik het koekje alvast om.

*          Als de gebakken kant iets te bleek is, laat ik de tweede kant iets langer liggen en draai ik deze nogmaals om waarna ik kan zien of de kleur van het koekje beter is geworden.

*          Op deze manier zoek ik naar het resultaat van een goud-bruin gebakken IJzerkoekje.

*          Als het IJzerkoekje nog steeds niet goud-bruin wil worden kan de temperatuur van de plaat iets hoger, maar niet eerder.

*          Het spelen met de plaattemperatuur in combinatie met de baktijd brengt mij naar het punt van IJzerkoekjes zoals we ze graag zien.

*          Op een gegeven moment berijkt u het punt waarbij de bakhuid bij het omdraaien niet loslaat en het IJzerkoekje de juiste kleur krijgt.

*          Begin hierna pas met het bakken van al uw IJzerkoekjes.

De kleur van IJzerkoekjes wordt mede bepaald door het wel of niet gebruiken van een ei, de soort suiker en de keuze van bloem die u gebruikt. Voor de te gebruiken ingrediënten kunt u zelf kiezen, ongeacht de verschillende uitkomsten van de bakresultaten. Uiteindelijk bepaalt u welke smaak het koekje u het beste bevalt. 

Mocht u vragen, opmerkingen of suggesties hebben horen wij die graag van u.

Wij wensen iedereen veel plezier bij het bakken en eten van de traditionele lekkernij "Het IJzerkoekje".